Blog - Recepten 

 

Let's spiralize!

Na de feestdagen mag het voor mij zeker al wat lichtere kost zijn.

We maken dus een licht wokgerechtje maar houden het speels! We 'kopiëren' de noedels door met de spiralizer courgettesliertjes te maken. We kennen ze als courgetti = spaghetti van courgette. Uiteraard kan je ook andere groetjes door de spiralizer zwieren. Denk maar aan wortel, aardappel, komkommer, pastinaak, rode biet... Ik gebruik hier de spiralizer van Tupperware. Deze komt in 2 versies. Je hebt een basis versie: de Handy Spiralizer en dan de uitgebreide versie die ik hier gebruik. Daar kan je niet alleen sliertjes mee maken maar ook korte krulletjes en leuke krulfrietjes. Een leuk hebbeding voor in de keuken. Zo maak je gerechtjes instant speels en origineel.

De scampi's bak ik vandaag op de Teppanyaki van Atag. Deze plaat is een vaste waarde in mijn keuken. Ze gaat nauwelijks van het vuur af! Zeer makkelijk in onderhoud ook! Ze bestaat ook in de grillversie maar ik heb toch de voorkeur voor de teppanyaki, ik vind ze multifunctioneler...

Heb je iets gezien dat jou interesseert? Hier vind je er meer info over:

Atag teppanyaki

Kathy Van Der Linden Tupperware consulente (vermeld deze code: BOOZ)

En dan nu aan de slag! Wat hebben we nodig voor 2-3 personen?

pakje mie - pakje peultjes - 20-tal scampi's - 2 courgettes - el palmsuiker - 2 wortels - wat vissaus - 100ml sojasaus - 4el chilisaus - wat teriyakisaus of ketjap Manis - lente ui - 2cm gember - koriander - gehakte pindanootjes zonder zout - 2 teentjes look - 1ui

Spiralize de courgettes en de wortel. Stoom de peultjes 5 min op 100gr of zet een pannetje met water en zout op het vuur. Als het water kookt doe je er de peultjes in. Na 5 minuutjes giet je ze af en spoel je ze af onder koud stromend water.

Kook water in de waterkoker of in een pannetje. Als het water kookt doe je er de eiernoedels bij. Zet het vuur af en laat garen.

Spiralize de wortel en courgette. Snij de look en ui fijn. Pel de scampi's en ontdoe ze van het darmkanaal.

Maak een sausje van de geraspte gember, chilisaus, sojasaus, vissaus, palmsuiker, ketjap.

Bak de scampi's krokant. Zet de wok op het vuur en laat de olie heet worden. Bak de ui en look. Voeg de courgette en wortel toe en wat van de saus.

Doe ook een beetje van de saus op de scampi's terwijl deze bakken.

Dresseer in een bord de noedels en de courgette en wortel. Leg er een paar scampi's en peultjes bij. Snij de lente-ui en nootjes fijn en garneer hiermee. Werk af met koriander en nog wat saus.


Nacho's op de Green egg!

Tijdens deze uitzonderlijke Feesten halen we al massaal ons vuurmandje of barbecue boven.

Deze Nacho's op de Green egg zijn goddelijk. Uiteraard kan je dit ook klaarmaken op een barbecue met deksel. 

Hoe ga je te werk? 

Kruid kipfilet met Mexicaanse kruiden en bak aan. Als de kip bijna gaar is wrijf je deze goed in met een mengeling van honing en mosterd. Neem de kip uit de bbq en snij in fijne blokjes.

Schik Dorito's/Nacho's op de skelet.. Maak laagjes met Nacho's, rode ui in stukjes, de kip in stukjes, laagje tomatenpulp, stukjes rode paprika, jalapeno's om het pittig te maken,  royale laag kaas (Emmental + Cheddar).

Zet 18 minuten op 165graden in de egg... en ... geniet...

Voor dit heerlijke dessert gebruiken we de Gastronoom van Tupperware. Hygiënisch en handig in gebruik en je krijgt er een mooie vorm bovenop! 

Wat heb je nodig voor 1 bavarois? 

8 gelatineblaadjes 4 citroenen waarvan van 2 de beste 200gr suiker 1 sinas 3 eiwitten wat neutrale olie om de vorm lichtjes in te vetten 

Ter garnering: munt of citroenmelisse, citroen, aardbeien,... 

Week de gelatine in ruim koud water. Was de citroenen en schil er 2 heel dunnetjes. Laat de schillen 15min trekken in 200ml heet water. Zeef en laat wat afkoelen. Knijp de gelatine uit en los op in de afgekoelde (maar niet koude!) vloeistof. Pers de citroenen en sinaas uit, zeef en voeg bij het gelatinemengsel. Vet de vorm lichtjes in. Klop 300ml slagroom stijf met de helft van de suiker. Klop met de andere helft van de suiker de eiwitten stijf. Meng de het sap door de room en spatel er voorzichtig de eiwitten onder. Giet in de vorm en zet voor minstens 2u in de koelkast. Klop de rest van de room stijf om straks de bavarois te versieren. 

Ook geïnteresseerd in de Gastronoom? Deze is voor jou voor amper 23,90EUR. Bestellen kan bij tupperwarekathy@chevis.be. Vermeld zeker deze code: BOOZ Levering mogelijk in binnen en buitenland.

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

8 langoustines 70gr boter bieslook peterselie basilicum peper en zout

(optie om wat frisser te maken: wat citroenzeste) 

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snij de look fijn en snipper de kruiden fijn. Meng alles met de boter en kruid. Neem een ovenplaat met bakpapier klaar. Zet de oven op 190°C. Leg de langoustine met de buik op een snijplank. Zet de punt van je mes op de onderkant van de kop en druk je mes naar de plank toe zodat je de langoustine doormidden snijdt. Je hoeft dan nog juist hetzelfde es te doen in de andere richting zodat de langoustine volledig door is. Ik kuis de kop uit omdat die anders wat bittere smaken kan afgeven. Leg de helften op de bakplaat. Leg er rijkelijk boter op en schuif in de voorverwarmde oven voor 10 min - 15 min.

 Heb je een combioven dan mag je zeker op de laagste stand vocht toevoegen zo blijven de langoustines extra sappig.

 Gebruik geen voorgekookte langoustines maar verse!

`Wat heb je nodig voor 4 glaasjes?

100gr erwtjes 20cl room 1 blaadje gelatine 1 sjalot peper en zout 

Voor de espuma: 2 gaspatronen en een espumafles 30cl room van minstens 40% en 100gr gerookte spekblokjes 

We beginnen met de espuma. Breng in een kookpot de room met de spekblokjes aan de kook. Laat 1 à 2 minuutjes zachtjes sudderen. Let er op dat de room niet overkookt. Zet van het vuur en laat lauw worden. Giet door een zeef en vervolgens in de espumafles. Sluit de fles en steek er 2 gaspatronen op. Schud heel goed en leg minstens 2 uur in de koelkast. Kook voor de panna cotta de erwtjes gedurende 5-tal minuten in gezouten water en laat ze uitlekken. Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water. Zet de erwtjes terug op het vuur met de room en de in twee gesneden sjalot. Kruid met peper en zout. Wanneer de erwtjes volledig zacht zijn, neem je ze van het vuur. Verwijder de sjalot en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Mix met een mixer of in een blender tot je een mooie gladde mengeling bekomt. Giet de panna cotta in glaasjes en zet ze ook in de koelkast voor minstens 2 uur. Op het moment dat je de glaasjes wil serveren, kleur je de spekblokjes goudbruin in een pan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schud de espumafles stevig en spuit de espuma van spek op de panna cotta. Werk af met enkele krokant gebakken spekblokjes. 


bron: Hap en tap

Winter staat gelijk voor pompoenseizoen. Wij maakten er alvast deze super lekkere cake mee.

500 g pompoen (diepvries of vers) 350 g zelfrijzende bloem 1 el speculaaskruiden (kaneel kan ook als je dit niet in huis hebt) 200 g kristalsuiker 3 eieren 100 g bruine suiker 250 ml zonnebloemolie 50 g roomkaas 50 g poedersuiker 

Snij de pompoen in repen en leg op een met bakpapier bekleedde ovenschaal. Zet de oven op 180° en bak de pompoen tot hij mals is. Wij gebruikten een Hokkaido pompoen. Deze is mild en zoet en ook niet zo groot, dus weinig restjes. De schil is in principe eetbaar. De consistentie is melig en daarom leent deze pompoen zich ideaal voor soepen, puree en cake... Cutter de gare pompoen of prak met een vork zo fijn mogelijk. Klop de eieren wit schuimig, voeg de bloem, de suikers, de speculaaskruiden en olie toe. Doe er nu de geprakte pompoen bij en meng goed. Vet een bakvorm in en doe het mengsel in de vorm. Bak in een voorverwarmde oven 60 minuten op 170°C. Wij hebben de combioven van Atag gebruikt op stand 1 voor een extra smeuïg resultaat.

Meng de roomkaas met het poedersuiker en voeg wat water toe om het mengsel wat vloeibaarder te maken. Giet het glazuur over een nog warme cake. Hak pistachenoten fijn en strooi over de cake.

Een lekker extraatje bij jouw kaasdessert, subliem bij paté of gewoon simpelweg voor op de boterham... Deze gelei laat zich met veel combineren. Hij is zo lekker dat hij in no time op is! Ik heb het recept ontdekt bij Madam Confituur en vervolgens naar eigen smaak wat aangepast :-) Voor dit recept hebben wij de cava Brut Gran Gesta gebruikt van Tempo del Vino. https://www.tempodelvino.be/cava Wat zijn de verhoudingen? 3 dl cava op 1,2kg druiven 500g geleisuiker op 1l sap Was de druiven en haal ze vervolgens van de trosjes. Doe ze in een kookpot met de cava en breng aan de kook. Laat een vijftien minuten zachtjes. Als de druiven zacht worden plet je ze even met een pureestamper open. Neem een zeef met een natte geleidoek in en giet er het mengsel in. Laat goed uitdruppen, duw er even op met een pollepel. Giet in een maatbeker en bekijk hoeveel sap je hebt. Je gebruikt best geleisuiker met een verhouding van 500g suiker op 1L sap. Los de suiker op in het sap en breng aan de kook. Check na een paar minuten stolling. Dit is een echte gelei, dus nog redelijk lopend. Haal een koffiebordje uit de vriezer en doe er wat gelei op. Wacht een paar tellen en wrijf met je vinger door het mengsel. Als je echt een streep kan trekken is de stolling goed. Giet de gelei in propere potjes, sluit af en laat alles omgekeerd afkoelen. Heb je het graag iets winterser? Dan kan je bij de druiven wat steranijs laten meekoken ;-)


Wat heb je nodig voor 6 personen?

90gr fondantchocolade 450ml room 3 eieren 3,5 blaadjes gelatine 45g suiker 45g vanillesuiker bodempje koffie frambozen glazuur: 1dl room en 125g fijngehakte chocolade of ballets

Aan de slag!

Week de gelatineblaadjes in koud water. Splits de eieren, klop de dooiers tot ze wit schuimig zijn en klop de eiwitten met de 2 soorten suiker tot sneeuw. Smelt de chocolade op stand 2-3. Maak een beetje koffie. Meng deze koffie met de uitgeknepen gelatine, de chocolade, de eidooiers en eiwitten. Klop de room stijf en spatel deze onder het mengsel. Neem een vorm (of glaasjes) en bedek de vorm eventueel met vershoudfolie. Giet de bavarois in de vormpjes en zet in de koelkast voor een paar uur. Maak het glazuur. Laat de chocolade smelten in de room. Haal de bavarois uit de vormpjes. Zet op een rooster boven een kom of spoelbak en giet er het glazuur over. Versier met rood fruit, poedersuiker en eventueel een eetbaar bloemetje.

Voor dit recept zijn wij fan van de dômes van Tupperware! Bekleden met vershoudfolie was niet nodig, we konden de bavarois er perfect uit lepelen. Ook geïnteresseerd in deze vormpjes? https://www.facebook.com/TupperwareKathyVDLinden Follow us on Facebook & Instagram!

Pompoensnack

Wat heb je nodig voor 12 snacks?

Een halve hokkaido pompoen
Olijfolie
12 dunne sneetjes serrano of pancetta
Balsamicocrème
1el vloeibare honing
Wat munt
Snij de 🎃 middendoor en haal er de pitjes uit.
Snij in dunne sneetjes van 1cm. Je kan de schil er aan laten voor wat bite (en is ook wat makkelijker vast te nemen) maar je kan ze gewoon ook er af snijden. Dan moeten de sneetjes iets minder lang garen.
Wikkel de ham rond de sneetjes.
Bestrijk de sneetjes met olie en kruid met zwarte peper.
Grill elke kant 5-10min.
Schik op een bord en garneer met de balsamico, honing en blaadjes munt.

Special thanks aan boer Bart voor de verse pompoen 🙏

Teppanyaki : ATAG

Hartige pralinetjes

Wat heb je nodig voor 25 pralines?

250g kippenlevertjes
1 ui
1 teentje look
Halve dl kriekbier en helve dl kippenbouillon
Scheutje cognac
1dl room
50g boter op kamertemperatuur
100g gezouten pindanoten
70g speculoos
Zet de levertjes 2u onder in GEZOUTEN melk om te dégorgeren. Giet af en dep droog.
Bak aan, kruid met peper en zout en flambeer met de cognac.
Snipper de ui en look en fruit deze in een pannetje. Doe er de levertjes bij samen met het bier en de bouillon en laat 15 minuutjes sudderen op 70gr.
Mix het mengsel heel goed.
Voeg de geweekte gelatine toeen laat afkoelen.
Klop de room op en spatel onder de massa. Kruid met peper en zout en giet in de pralinevorm.
Laat opstijven in de diepvries.
Cutter de pindanoten en speculoos. Meng met de zachte boter. Rol plat uit met een deegrol tussen 2 vellen bakpapier. Laat hard worden in de koelkast of vriezer.
Snij op maat van de pralines.
Schik de pralines op de bodems. Zorg er voor dat ze lang genoeg kunnen opstijven!
Bestuif met gekleurd poeder. Je kan ook nog afwerken met een pecannoot en wat cacao. 

Op zoek naar dit handige vormpje? https://www.facebook.com/TupperwareKathyVDLinden

Het is me wat... Het Coronavirus legt alles stil. We kunnen, we moeten de adviezen en maatregelen opvolgen. Helaas wordt daardoor de honger alleen maar groter. We zijn nu immers een Bourgondisch volk. Gelukkig beschikken we over manieren om contactloos contact te houden. En door het feit dat alles stil ligt hebben we daar ook nog eens tijd voor...

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin