Gehaktbroodjes anders
Heerlijk comfortfood! Maar ook leuk om met kids te maken. Gehaktbrood natuurlijk!
Je kan er eindeloos mee variëren. Wij helpen je alvast even op weg.
Gehaktbrood Italien
500g gehakt - Italiaanse kruiden - 1 ei - paneermeel - handvol pijnboompitjes - 1,5t look - 1 rode ui - 50g Parmezaan - tl mosterd - peper
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Het ei kan je eventueel op voorhand even loskloppen. Het paneermeel doe je er stapsgewijs bij tot je een solide massa krijgt. Vorm tot een ovaal en klop er goed op zodat alle lucht eruit gaat. Vet een ovenschotel lichtjes in en leg het gehakt erin. Voor vleesbrood gebruik ik graag het combi programma niveau 3 van mijn Atag combioven. Door de toevoeging van vocht blijft het vlees lekker sappig. Ik werk ook met een kerntemperatuur ipv met tijd. De kerntemperatuur stel ik in op 72°C, de oventemperatuur op 190°C zodat het vlees een lekker korstje krijgt.
Als je met een kerntemperatuurmeter werkt zorg er dan voor dat de pin ongeveer in het midden van je ingrediënt zit. Belangrijk is dat ze niet tegen bot of in vet steekt, bij een lamsbout of Côte à l'os bijvoorbeeld.
Gehaktbrood met kaas
500g gehakt - 100g camembert - 1t look - 1tl mosterd - 1 ei - peper en zout - paneermeel - peterselie - 1 sjalot
Verwarm de oven voor op 190°C. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Spoel en droog de peterselie. Snij de camembert in plakjes. Meng het het gehakt, het ei, de knoflook, de sjalot, paneermeel en de mosterd. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Vorm van het gehakt een 2 cm dikke plak. Verdeel er de camembert over en rol op. Leg de gehaktrol in een beboterde ovenschaal en bestrooi met de kruiden. Zet 40 minuten in de oven of gebruik terug de techniek met kerntemperatuur van hierboven.
Thais gehaktbrood
500g kippengehakt - 2 lente uitjes, fijngesnipperd - beetje koriander, fijngesnipperd - 1 chilipepertje, fijngesnipperd - 1 ei - ongezouten pindanootjes, fijngehakt- paneermeel - peper en zout - gemberpoeder - 1tl currypasta - klein scheutje melk
Meng alles onder het gehakt. Verwarm de oven voor op 190°C. Bak af met de kerntemperatuurmeter of ongeveer 40 minuten.

