Knäckebröd
Om winkelbezoeken uit te sparen bak ik nu elke dag mijn brood... tijd genoeg... Maar ik denk dat er hier thuis broodmonstertjes rondlopen! Ik kan niet op tijd mijn broodje gebakken krijgen! Op zoek dus naar iets dat wat langer bewaart... Zweeds knäckebröd dus!
Ik ging als volgt te werk:
350gr bloem - 175gr roggemeel - 300ml water - 6gr gedroogde gist - 10gr zout - 1,5el culinaire olie
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed tot een soepel deeg voor 10 min.
Wil je er graag extra smaak in? Dan kan je er wat kruiden zoals venkelzaad, Provençaalse kruiden ofzo aan toevoegen.
Dek de kom met het deeg af met plasticfolie en laat 1u30 rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 225°C. Ik gebruikte mijn Atag combioven op combistand niveau 1. Laat er best je bakplaat in of gebruik een pizzasteen als je die hebt. Bedek je bakplaat wel met een bakmatje of bakpapier.
Verdeel het deeg in gelijke stukken, ongeveer 12. Rol elk stukje deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Traditioneel gezien wordt het deeg uitgerold tot een cirkel van ons 20cm. en wordt er een gaatje in het midden gemaakt, zodat die na het bakken op een stokje kunnen geregen worden om verder te drogen. (Volgens de traditie) Prik het deeg wat in met een vork en leg het op de hete ovenplaat. Bak in 8-10 min goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Door het gebruik van weinig water is dit knäckebröd lang houdbaar. Heerlijk met gerookte zalm, tonijnsalade of zalmsalade... Välsmakende!
