Uit het vuistje
Heimwee... Wat mis ik mijn workshops nu al!
Deze was geweldig. Niet alleen de deelnemers maar ook de pareltjes die ze uit hun koksmouw schudden.
Ik deel er graag enkele met jullie...
Exotische wraps
2 komkommers - 2 mango's - het sap van 1 limoen - 8 wraps - 8el Philadelphia - iceberg - wat bieslook - 4kl sojasaus - 2 sjalotten - peper - 24 scampi's (gepeld)
Marinade: 3el citroensap - 1t look, geperst - 1 gesnipperde ui - 2dl olie - halve kl gemberpoeder - halve koffielepel kurkuma
Maak de marinade, klop alles goed door elkaar.
Snij de scampi's in kleine stukjes en meng onder de marinade, roer goed en laat 1u rusten.
Snipper de sjalot en bieslook fijn. Schil de komkommers, snij in de lengte in 2, verwijder de zaadlijsten en snij in halve maantjes.
Schil de mango's en snij in kleine blokjes.
Meng de komkommer, mango, sjalot, limoensap, bieslook, sojasaus en harissa in een kom, kruid met peper en zet in de koelkast.
Verhit wat scampimarinade in een pan en bak heel kort de stukjes scampi's. Neem van het vuur en laat lauw worden.
Verhit de wraps heel kort in de oven of op vuur zodat ze soepel woden.
Besmeer de wraps met de kaas tot op 2cm van de rand. Leg op elke wrap wat ijsbergsla en verdeel de mango-komkommersalade en scampi's over.
Rol de wraps strak op, wikkel er folie rond en zet 30min in de koelkast.
Verwijder de folie en snij de wraps diagonaal doormidden.
Kibbeling
500gr kabeljauw - 150gr bloem - 2 eidooiers - flesje bier - viskruiden met zout - arachide
Remoulade: 4el mayo - 4el griekse yoghurt - 1el fijngesnipperde bieslook - 1el fijngesnipperde peterselie - 1el citroensap - 1el kappertjes - 1el fijngehakte augurkjes.
Maak de remoulade door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
Snij de kabeljauw in middelgrote stukken.
Verhit de olie tot 180°C.
Roer in een kom de bloem en eidooiers los en voeg dan bier toe tot je een dik beslag hebt dat blijft kleven aan de vis.
Breng op smaak met kruiden.
Haal er de vis door en frituur deze dan stuk voor stuk in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Springrolls
1 mango - 1 avocado - 8 vellen rijstpapier - wat glasnoedels - 100gr scampi's (gepeld) - 50gr taugé - gehakte cashewnoten
Dip: 4el zoete chilisaus - wat fijngesneden koriander.
Schil de mango en snij in dunne plakjes, doe het zelfde met de avocado.
Giet kokend water over de glasnoedels en zet aan de kant.
Vul een kom met warm water en dompel er een vel rijstpapier 5-10 sec in, tot het zacht is. Leg op een plat bord. Leg er wat vers gebakken scampi's op, al dan niet in stukjes. In het midden van het rijstpapier. Leg er wat reepjes mango en avocado naast. En erboven een plukje sojascheuten. Strooi er wat gehakte cashewnoten over.
Zorg dat 2cm aan beide kanten vrij blijft.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol het papier tot een pakketje.
Maak een dip van de zoete chilisaus met koriander en serveer bij de versgemaakte loempia's.
Serveer eventueel met een slaatje (sla, wortel, geraspte knolselder...)