Labneh 

23-03-2020

De Libanese keuken is er eentje om te ontdekken, een echte aanrader. Frisse smaken, mooie kleuren en meteen de zon in je bord.

Labneh komt van het Arabische woord voor yoghurt: laban. Je vindt deze kaas soms in een Midden-Oosterse winkel, maar je kan het ook makkelijk zelf maken.

Zo maak je het makkelijk zelf

Vermeng lekkere, volle schapen- of geitenyoghurt met zout (1/4 kl op een liter yoghurt). Leg een theedoek (gewassen zonder wasverzachter!) in een vergiet of zeef en schep de yoghurt er in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige doek. Hang het vergiet of de zeef in een kom en laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. Het resultaat is een dikke, romige massa. Soms smeerbaar, soms stevig genoeg om er balletjes van te rollen.

Graag een snelle variant? Ik gebruik dan stevige Griekse yoghurt.

In Libanon en Syrië krijg je labneh meestal op een bordje met wat olijfolie, paprikapoeder en verse kruiden zoals munt en dille.. Hij is ook heerlijk als dip met een stukje platbrood of bij lamsvlees.

Deze twee varianten zijn mijn favorietjes:

Met zwarte olijven, radijs, munt en za'atar

Ontpit zwarte olijven en snij fijn. Snij de munt in fijne reepjes. Maak de radijsjes schoon en snij in dunne plakjes. Schep de labneh in een bergje op een bord en gebruik de achterkant van een lepel om in een cirkelvormige beweging het bergje plat te maken. Garneer met de olijven, za'atar, munt en olijfolie.

Met hazelnootjes, fleur de Sel en citroenzeste

Hak hazelnootjes fijn. Schep de labneh in een bergje op een bord en gebruik de achterkant van een lepel om in een cirkelvormige beweging het bergje plat te maken. Giet er cirkelgewijs olijfolie op. Strooi er fleur de sel over. Rasp de schil van een gewassen bio citroen boven de labneh en garneer tenslotte met de fijngehakte hazelnootjes.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin