Wraps
Ik kreeg de vraag naar receptjes voor wraps met kip en/of vlees. Fijn! Want laat dàt nu iets zijn dat hier regelmatig op het menu staat. Er is maar één moeilijkheid: kiezen!
Hier al 3 mogelijkheden:
Mexicaanse wrap
voor 4p: 8 tortilla's - 2 rode puntpaprika's -1 blikje maïs (in de zomer gebruik ik verse gekookte maïs die ik even in de oven op 180°C laat bakken. Hierdoor komen de heerlijk zoete smaken volledig tot zijn recht) - 500g kippenblokjes - 1 rode ui - 1 lente ui - 3el Mexicaanse kruiden (je kan deze kant en klaar kopen zoals fajita mix of taco mix) - potje zure room - scheut tequila - geraspte cheddar - verse guacamole (ik maak de mijne graag pittig met een rood pepertje in) optioneel: blik (uitgelekte) rode bonen
Doe de zaadlijsten uit de puntpaprika's en snij in grove stukken. Het blikje maïs mag je laten uitlekken en kan je eventueel ook eerst op een bakplaat (met bakpapier) in de oven 10 min bakken. Snij de rode ui in grove stukken. Bak de kip aan in een pan. Meng de Mexicaanse kruiden met een beetje water en voeg bij de kip. Doe er ook een scheut Tequila bij. Laat even garen. Voeg de groenten toe. Laat sudderen tot het vocht verdampt is en de kip gaar.
Warm de wraps op in een pan of de stoomoven
Snij de lente ui fijn en doe op het allerlaatste bij de kipmengeling. Vul de wraps met de mengeling en strooi er geraspte cheddar over. Serveer met zure room en guacamole.
Que aproveche
Oosterse wrap met biefstuk
voor 4p: 400 g biefstuk - 2 wortels - halve mango - sojascheuten - 8 wraps - 2 lente ui - 1 chilipeper - chilisaus - ongezouten pindanootjes - bicky uitjes
Teriyaki: 100ml water - 200ml sojasaus - 50g suiker - 2t look - 2tl sesamolie - 2tl maïzena
Doe alle ingrediënten voor de teriyaki in een kommetje, behalve de maïzena en laat zachtjes koken. Los de maïzena op in 4el koud water en voeg beetje bij beetje bij de mengeling. Al roeren. Proef. Wens je de teriyaki iets zoeter, voeg dan nog wat suiker toe. Haal de teentjes look eruit en klaar is kees!
Rasp de wortels fijn, snij de mango in kleine blokjes, snipper de lente ui en chilipeper. Snij de biefstuk in reepjes. Hak de pindanootjes grof.
Bak de biefstuk in een hete pan en blus met de teriyaki, voeg het chilipepertje toe.
Vul de opgewarmde wrap met de biefstuk, garneer met blokjes mango, lente ui, wortel en sojascheuten. Strooi er gehakte pindanootjes over en wat van de gebakken uitjes. Voor de liefhebbers kan er nog wat koriander bij.
Serveer met chilisaus.
Manmanchi!
Quesadilla met gehakt
Alweer een Mexicaans geïnspireerd gerechtje... I know! Het moet maar zo lekker niet zijn! Quesadilla's kan je met alles maken. Vaak gooi ik er ook kip in. Deze Mexicaanse variant van onze croques smaakt àltijd!
Voor 4p: 600g gehakt - 8 wraps - 1 rode ui - 3 pruimtomaten - 3el Mexicaanse kruiden - 1t look - klein potje rode kidneybonen - opgelegde jalapeno's - gemalen cheddar - zure room - verse guacamole
Mexicaanse rijst: 250g rijst - 2 puntpaprika's - 2 rode uien - 3 tomaten - 300g maïs (of terug verse) - Mexicaanse kruiden - halve komkommer - koriander - optioneel: rode bonen - 1 avocado
Snij de rode ui, look en tomaten fijn. Fruit de ui en look en bak het gehakt rul. Voeg de bonen en kruiden toe (meng de kruiden met wat water).
Kook de rijst. Meng de kruiden met wat water en eventueel wat limoensap. Snij de paprika's, tomaten en uien in blokjes en fruit even in een kom samen met de maïs. Doe er ook de bonen bij. Voeg de kruiden toe. Snij de avocado in reepjes en besprenkel met citroensap tegen het uitslaan. Snij de komkommer in blokjes.
Laat de rijst lauw of koud worden, voeg het paprikamengsel en de komkommer toe. Roer goed om. Garneer met de plakjes avocado en de gesnipperde koriander.
Spreid het gehaktmengel uit over een wrap. Garneer met jalapeno's. Bestrooi royaal met cheddar. Blijf wel 1cm van de rand! Bedek met een 2de wrap. Bak in een croquemachine of op de (Tefal!) pan, maar leg er dan wel wat gewicht op. Op de pan moet je de wrap ook eens draaien zodat beide kanten kunnen bakken. Als de kaas gesmolten is is de quesadilla klaar.
Serveer met zure room, guacamole en eventueel de Mexicaanse rijst.
